Ook bij de tweede editie van het Onco Oost symposium was de opkomst hoog. Iets meer dan honderd aanwezigen komen de zaal bij Van der Valk in Lent binnen. Het publiek is een mix van verpleegkundig specialisten, bestuurders, medisch specialisten en patiënten­vertegen­woordigers. Ze zijn onder andere naar het symposium gekomen om bijgepraat te worden over de ontwikkelingen van Onco Oost.  

Samen verder

Dagvoorzitter Tom van ‘t Hek opent het symposium en geeft het woord aan Haiko Bloemendal, voorzitter van het dagelijks bestuur van Onco Oost. Bloemendal vertelt over de stand van zaken rondom het Integraal Zorg­akkoord (IZA) en de volumenormen. Na een verdere uitleg over de werktafels, het shared care-model en de echelonnering, blikt Bloemendal terug op de afgelopen twee jaar. Hij is trots op waar Onco Oost nu staat. Er is veel bereid­willig­heid en enthousiasme. Er ligt een mooie basis om de komende jaren op verder te bouwen.

Dan is het woord aan prof. dr. Sjoerd Repping, hoogleraar Zinnige Zorg bij Amsterdam UMC en programma­voorzitter Zorg­evaluatie en Gepast Gebruik. Hij vertelt ons meer over zinnige oncologische zorg. Repping gaat in op de vraag: hoeveel weten we nu eigenlijk van de meerwaarde van de zorg die we leveren? Hij roept op om kritischer te kijken naar: wat levert deze zorg op? En als zorg niet bewezen effectief is, moeten we keuzes durven maken.

Prof. dr. Pim Assendelft van het Radboudumc vertelt de aanwezigen over de rol van zorg in het preventie-ecosysteem. Een ongezonde leefstijl zorgt voor flinke ziektelast, met name als het gaat om ongezonde voeding en roken. Toch vinden veel zorgverleners het lastig om patiënten hierop aan te spreken, want het voelt als betutteling. Assendelft schetst dat er een aantal momenten zijn waarop patiënten openstaan voor leefstijladvies. Bijvoorbeeld wanneer mensen merken dat ze ziek kunnen worden of ziek zijn. Ze realiseren zich dan: ik moet nú iets doen om aan mijn herstel te werken. Deze momenten moeten we benutten. 

Palliatieve oncologische zorg

Na de pauze staat het thema palliatieve oncologische zorg op het programma. Pauline Terwijn, bestuurs­voorzitter van Pantein Zorggroep, vertelt hoe palliatieve zorg is geregeld in de regio MooiMaasvallei. In een palliatief netwerk kennen de professionals elkaar goed, en dat maakt samen­werken makkelijker. Welzijns­professionals spelen een cruciale rol in die palliatieve fase. Een palliatief team (dat 24/7 beschikbaar is), ondersteunt bij de ingewikkeldere vragen.

Dan is het podium voor dr. Patricia van Mierlo, klinisch geriater en kaderarts palliatieve zorg bij Rijnstate. Van Mierlo vertelt dat palliatieve zorg gaat om kwaliteit van leven, maar ook om kwaliteit van sterven. Van Mierlo benadrukt het belang van proactieve zorg­planning. Maar ze schetst ook dat het niet altijd gemakkelijk is om het onderwerp aan te kaarten. Ook signaleert ze dat palliatieve zorg nu nog te veel gefragmenteerd is.

Daarna is het tijd voor een panelgesprek met verpleeg­kundig specialisten. Wilma den Hollander van Jeroen Bosch Ziekenhuis vertelt dat ze nog meer zou willen samen­werken en kennisdelen. Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft op het gebied van palliatieve zorg daarmee een start gemaakt met Bernhoven. Nancy Schreur van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis benadrukt het belang van eigen regie. En van de juiste professional op het juiste moment bij de patiënt. Josien Schoo van Rijnstate zou graag zien dat zieken­huizen nog meer van elkaar leren. Josca Heier van Bernhoven ziet ook veel kansen als het gaat om digitale onder­steuning, zodat de patiënt diens verhaal niet meerdere keren hoeft te doen. Ook geeft zij aan dat het belangrijk is om gemeente en welzijn te betrekken. 

Gesprek met bestuurders

Tot slot is er een gesprek met de bestuurders van Onco Oost. Bertine Lahuis, bestuurs­voorzitter van het  Radboudumc, geeft aan dat er ontzettend veel werk is verzet. Het is niet altijd even makkelijk, maar we doen het samen. Jeroen Rütter, voorzitter Coöperatie Medisch Specialisten Rijnstate (CMSR), benoemt dat er inmiddels op allerlei niveaus contacten zijn, dat is de basis voor kwaliteit.

Keuzes maken blijft een uitdaging, zeker omdat er verschillende tranches zijn én omdat het om meer gaat dan alleen de oncologische zorg. Freek Korver, bestuurs­voorzitter van Bernhoven, benoemt dat we moeten kijken naar wat goed is voor onze regio én wat voor onze patiënten de beste verdeling is. Zeker als patiënten op de grens van een regio wonen. Otwin van Dijk, bestuurs­voorzitter van Slingeland Ziekenhuis, geeft aan zorgen te hebben over een mogelijk domino-effect als bepaalde zorg uit een ziekenhuis verdwijnt. De uitgangs­punten van het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar. De verdeling van zorg betekent lastige keuzes maken, daar zijn de bestuurders het over eens.

Het is een kwestie van geven en nemen. En we moeten daarbij voor elkaar zorgen. Met die woorden sloten we de middag af. Deelnemers gaven aan: fijn om de stand van zaken van Onco Oost te horen. En verder een inhoudelijk sterk en gevarieerd programma, met inspirerende sprekers. Op naar de volgende editie!