Prof. dr. Sjoerd Repping, hoogleraar Zinnige Zorg bij Amsterdam UMC en programmavoorzitter Zorgevaluatie en Gepast Gebruik, vertelt ons meer over zinnige oncologische zorg. Dat begint met de vraag: wat is zinnige zorg en wie moet nu wat doen?
In brede zin wordt zinnige zorg ook wel zorg genoemd die patiëntrelevante uitkomsten verbetert. Daarbij kijk je naar tijd, kosten en duurzaamheid. Repping gaat daarna in op de vraag: hoeveel weten we nu eigenlijk van de meerwaarde van de zorg die we leveren? Onderzoek laat zien dat slechts 12% van de zorg die we leveren een hoge bewijslast heeft, en daarvan levert de helft een significante bijdrage aan de gezondheid van de patiënt. Observaties van Repping daarbij zijn: van veel zorg weten we weinig over de toegevoegde waarde, maar doen we alsof we het wel weten. En als we het wel weten, doen we alsof we het beter weten. We zijn bezig met het beter maken van zorg die eigenlijk al heel goed is. Dat zijn niet zinvol bestede euro’s en menskracht.
Nieuwe dingen starten versus bestaande dingen stoppen
Opvallend is dat verreweg de meeste studies gaan over het opstarten van nieuwe dingen, zoals nieuwe behandelingen of diagnostiek. Bijna nooit gaat onderzoek over ergens mee stoppen. Repping geeft aan dat we vaker zouden moeten kijken of we kunnen stoppen met zorg die niet bewezen effectief is. Dus kritischer kijken naar: wat levert deze zorg op? Evalueren en keuzes durven maken. Zeker als we de zorg toegankelijk, betaalbaar en duurzaam willen houden. Daarbij ligt ook een kans als het gaat om studies: daar zou de samenwerking nog beter kunnen. Tegelijkertijd benadrukt Repping ook dat mensen lastig afscheid nemen van ideeën. “Maar door je daar bewust van te zijn en samen op te trekken, kunnen we werken aan zinnige zorg. Iedere verandering begint met doen.”
Bekijk de presentatie van Sjoerd Repping.