

Website Onco Oost
Op de website van Onco Oost vindt u als patiënt informatie over uw aandoening en de zorg die u in onze regio kunt verwachten.
De informatie op deze website is op dit moment nog beperkt en zal de komende tijd steeds verder worden uitgebreid.
Dit onderdeel is onder constructie
We zijn op dit moment bezig om dit onderdeel van de website te verbeteren.
Samenwerking in de regio: wat betekent dat voor u als patiënt?
Binnen Onco Oost werken ziekenhuizen in de regio Oost-Nederland samen met als doel gezamenlijk de best mogelijke zorg te leveren aan patiënten met een vorm van kanker.
lees meerSamenwerking in de regio: wat betekent dat voor u als patiënt?
Samenwerking binnen Onco Oost
Binnen Onco Oost werken ziekenhuizen in de regio Oost-Nederland samen met als doel gezamenlijk de best mogelijke zorg te leveren aan patiënten met een vorm van kanker.
De ziekenhuizen die binnen Onco Oost samenwerken zijn:
- Bernhoven
- Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
- Jeroen Bosch Ziekenhuis
- Maasziekenhuis Pantein
- Radboudumc
- Radiotherapiegroep
- Rijnstate
- Slingeland Ziekenhuis
- Ziekenhuis Gelderse Vallei
Voor een aantal aandoeningen wordt er ook met andere ziekenhuizen samengewerkt. Het kan dus ook voorkomen dat u vanuit of naar een ander ziekenhuis wordt doorverwezen voor een behandeling of consult.
Wat gebeurt er binnen Onco Oost?
Binnen Onco Oost zijn er verschillende regionale multidisciplinaire overleggen (MDO’s). In een MDO bespreken zorgverleners, uit verschillende ziekenhuizen, of er nog aanvullende onderzoeken nodig zijn en welke behandelmogelijkheden er voor u zijn. Uw eigen arts bespreekt vervolgens de mogelijkheden met u.
Wij streven er naar om de behandeling zo dicht mogelijk bij huis plaats te laten vinden. Bij bepaalde complexe behandelingen en/of behandelingen met nieuwe geneesmiddelen, al dan niet in onderzoeksverband, is dat niet altijd mogelijk. In dat geval zal uw behandelend arts met u een verwijzing naar een ander ziekenhuis (al dan niet binnen Onco Oost) bespreken.
Wat betekent dat voor u?
In het kader van bovengenoemde samenwerking kan het van belang zijn om van patiënten medische gegevens tussen de betrokken ziekenhuizen uit te wisselen. Dit geldt ook voor uitslagen van laboratoriumonderzoeken en beeldvormend onderzoek, zoals röntgenfoto’s, echo’s of scans. Dit wordt gedaan om een goede kwaliteit van zorg te kunnen leveren en past ook bij goed behandelaarschap conform de wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).
Uitwisseling van uw gegevens kan plaatsvinden om uw diagnose en/of soort behandeling te bespreken in een regionale multidisciplinaire patiëntenbespreking (MDO), waar zorgverleners uit verschillende ziekenhuizen binnen en eventueel ook buiten Onco Oost aan deelnemen. Het is ook mogelijk dat uw behandelend arts, buiten de patiëntenbespreking om, advies vraagt aan een collega in een ander ziekenhuis over uw diagnose en/of behandeling.
In al deze gevallen is het mogelijk dat uw medische gegevens geregistreerd worden in het elektronisch patiëntendossier (EPD) van het andere ziekenhuis. Daarbij geldt dat enkel zorgverleners die betrokken zijn of worden bij uw behandeling uw medische gegevens mogen raadplegen en dat zij hier vertrouwelijk mee om zullen gaan. In de praktijk gaat het vaak om een beperkte hoeveelheid gegevens.
Om in één van de betrokken ziekenhuizen behandeld te kunnen worden, is het dus noodzakelijk dat we uw gegevens uit kunnen wisselen met andere zorgverleners in het netwerk. Indien u een behandelrelatie aangaat in één van de aangesloten ziekenhuizen, dan gaan wij er vanuit dat u akkoord bent met deze uitwisseling van uw gegevens. Als u hier bezwaar tegen heeft, bespreek dit dan met uw behandelend arts. Hij of zij kan u het beste uitleggen wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.